Thursday, July 14, 2011

Water treatment

Salam..lame bebenor rasenye aku x menconteng kt blog..dh bertaun kot..ni julung2 kali nye nk conteng skit kt blog stelah dh bertukar status ni..hehe.Ekcely this time, aku kt opis tgh tggu digestion sample untuk COD test.korang tau tak ape tu COD?maybe 1st thing yg terlintas kt kepala korang COD is Cash On Delivery kn??ataupun Call-of-Duty..ye takk??hehe.tak2..salah2..dalam bidang water treatment ni COD is Chemical Oxygen demand..ape kebendanya??aku pon ade blajar dlu..tp yela time blaja dlu org dgr kuliah aku g tdo..so dh keje ni la bru alert psl COD level dlm air ni..COD ialah dgn makne yg senang difahami kandungan bahan organik dalam air.kalo dlm waste water treatment COD yg high level sgt2 mmg la kite xnk sbb meaning that kandungan pencemaran organik die sgt la tggi.Kalo ikutkn standard kt Malaysia ni kan..level COD yg dibenarkan ialah lower than 200mg/l jek..tu untuk Std B. Baru la bleh lepas air tu ke sungai..untuk korang mandi manda n basuh baju2..hehe.Ok,pencemaran organik ni asalnye datang dari bhn organik dalam air.bile dh byk sgt organic pollutant dlm air,2 yang oxygen deman dalam air tggi sgt sampaikan ikan pom xbleh nk idup..sebabnye kena compete dgn organic pollutant ni utk dapatkan O2 ..ish3..
Ni salah 1 alat for measure COD level in lab

Air yg ade COD tinngi ni biase nye come from waste water dr industry2 or manufacturer,kilang2 la..so dorang xley nk discharge air camtu jek ke sungai..nnt kena saman ngan DOE(Dept of Environment) la jwbnye..jadinye dgn kitorang la dorang mitak consultation mcmne nk treat air dorang biar ikut standard n boley discharge ke sungai..kl dlm kes COD reduction ni..kami bese gunekan oxidation agent or activeted carbon as adsorbent.hah? apekobondo 2?adik2 boleh belek buku teks yekk..hehe.Other than that, bukan COD sajer taw yg diambil kira untuk lepas kn air ke sungai..korang ingt senang2 nk campak camtu jek?Byk lg parameter that need to be consider such as pH(ni plg senang la nk check,bdk dajah 1 dajah 6 pn boley wat), kandungan heavy metal,BOD, turbidity..em ape lg ekk..byk..tp tu la b4 aku membebel pnjang sayangi la sungai kiter...nk kotorkan sungai 2 senang,cmpak jek kotak2 kfc korang mkn dlm sungai tp kl nk treat blk 2 la susah skit..memerlukan kretiviti dan inovasi=)

No comments: