Wednesday, February 6, 2013

Tips Menceriakan RumahTangga

Dalam ade mase sejam lg nk blk ni..aku saje2 jek la..blog walking..tgk2 tips2 bersalin la..pengalaman bersalin la..(blog cmni bleh dikatakan tiap2 ari aku baca..ekeke)..then, terjumpa la 1 blog ni dia share something yg aku rase useful utk seme org..especially kat sape2 yg dh kahwin n yg belumj kahwin pn bleh kalo nk tau jek la...tips menceriakan umah tangga tajuknye..owner nyer blog ni pun dpt mase die tgk "Tanyalah Ustaz" kt tv..katenya...Ade sorang viewer ni tanye ustaz tu...

"Ustaz, macamana kite nak menguatkan keharmonian rumahtangga?"
So Ustaz ni kasik la tips:
" Kalau boleh, setiap 3 bulan tu buatla sesuatu yang baru bersama pasangan atau bersama keluarga. Contohnya pergi bercuti ker, pergi bersukan sama2 ker (kalau yang tak penah buat tuh, buat la sama2), menghias rumah ker..ye la, dalam rumah asyik tengok benda yang sama aje kan setiap hari, so apa kata ubah skit kedudukan perabot rumah tuh, atau beli benda yang baru..

jadinya bila kite buat sesuatu yang baru, perasaan tuh jadi lain, keharmonian tuh bertambah..dan membuatkan kite lebih dapat memahami pasangan..."   So, usefull x?mcm umah aku tu yg kecik cinonet..nk ubah2 kedudukan perabot susah skit la..takat ubah kedudkan pillow kt atas sofa tu bley la..haha..so,alternatively,pegi la jln2..mkn angin ke ape kn...

No comments: